U Alpama, izmedju Njemačke i Austrije smješteno je jezero Hintersee. Pogled na jezero s impresivnom planinskom pozadinom i tišina koja ga okružuje, oduševili su slikare 19. vijeka, kao i profesionalne fotografe i korisnike društvenih medija danas.

Svojom ljepotom privlači mnogobrojne posjetioce tokom cijele godine. Bilo da su u pitanju parovi, porodice, planinari, sportaši, fotografi, ili jednostavno ljubitelji prirode, Hintersee ima ponešto za ponuditi svakome.

Jezero Hintersee

Jezero Hintersee je smješteno u južnom dijelu Njemačke, u regiji Bavarska. Nalazi u Berchtesgadenskom nacionalnom parku. Okruženo je šumama i planinama, što ga čini idealnom destinacijom za ljubitelje prirode i planinarenja. Osim uživanja u šetnjama oko jezera, posjetioci mogu uživati u aktivnostima poput ribolova, vožnje čamcem ili jednostavno opuštanjem uz predivan krajolik.

Iako je manje poznato od obližnjeg jezera Königssee, Hintersee je također impresivno jezero. Njegova površina iznosi oko 16 hektara. Prosječna dubina jezera je oko 5 metara, ali najdublje tačke dosežu i do 10 metara.

U Alpama, izmedju Njemačke i Austrije smješteno je jezero Hintersee.
Pogled na Alpe

Prema lokalnoj legendi, na dnu jezera Hintersee leži zlatna kočija koja pripada vilenjacima. Legenda kaže da se svake noći vilenjaci voze kočijom ispod vode, ali samo rijetki sretnici imaju priliku vidjeti ovaj čarobni prizor.

Jezero Hintersee – Mjesto za odmor i ljeti i zimi

S obzirom da je Hintersee vrlo malen i leži na 789 metara nadmorske visine, obično potpuno zaledi zimi. Tada je idealan za klizanje i igranje hokeja na ledu. Ljeti postoji usluga iznajmljivanja čamaca, kada možete detaljno istražite Hintersee. Naravno, možete i plivati ​​u kristalno čistoj vodi. Međutim, ne smijete zaboraviti da je ovo planinsko jezero koje rijetko bude toplije od 16 stepeni.

by Unsplash

Čarobna šuma (Zauberwald)

Čarobna šuma koja se nalazi uz jezero Hintersee smještena je na istočnoj obali jezera. U ovom slučaju, ime sve govori i tokom šetnje oko jezera Hintersee svakako biste trebali napraviti kratku šetnju kroz čarobnu šumu. Divlji bajkoviti krajolik odjednom se otvara pred vama. Rijeka Ramsauer Ache kaskadno teče sa malim slapovima i probija se oko oborenih stabala i stijena. Fantastični i romantični haos!

by Unsplash

Jezero kao inspiracija

Hintersee se smatra simbolom romantičnog alpskog jezera te je stoga popularan motiv za slikare i fotografe. Jezero je posebno bilo izvor inspiracije za pejzažne slikare 19. vijeka poput Carla Rottmanna, Ferdinanda Waldmüllera, Friedricha Gauermanna i Wilhelma Buscha. Kao podsjetnik, danas postoji posebna tematska šetnja oko jezera, “Ramsauer Malerweg”. Ovdje možete koračati stopama slikara 19. vijeka i otkriti najljepše motive. Staza vodi pored crkve sv. Sebastijana kroz čarobnu šumu do slikovitog Hintersee-a.

Jezero je korišteno i kao kulisa za nekoliko filmskih produkcija. Neki od filmova koji su djelomično ili u potpunosti snimljeni na ovom predivnom jezeru su: The Sound of Music (1965), Heimatfilm (njemački žanr filmova, 1950-ih i 1960-ih), The Shack (2017)

Kako do jezera?

Jezero Hintersee lako je dostupno autom i nalazi se na oko 30 minuta vožnje od grada Salzburga u Austriji.

Zapratite nas na instagramu i fejzbuku za još zanimljivog sadržaja o putovanjima.

Možda vam se svidja