Smješten visoko u planinskim predjelima Bosne i Hercegovine, Lukomir nudi nevjerovatne poglede na netaknutu prirodu i tradicionalni način života.

Posjeta Lukomiru, najvišem stalno naseljenom selu u Bosni i Hercegovini, trebala bi biti na vašoj listi prioriteta prilikom posjete ovoj zemlji. Tradicionalna arhitektura i način života koji su ostali gotovo nepromijenjeni u posljednjih 500 godina ili više, učiniće da se osjećate kao da ste putovali kroz vrijeme.

Pogled na Lukomir

Lukomir je smješten između planina Bjelašnice i Visočice, na ivici kanjona Rakitnice, drugog najdubljeg kanjona u Evropi. Legende kažu da je nekada bio dom strašnog zmaja.

Nalazi se na oko 1 495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim stalano naseljenim selom u Bosni i Hercegovini.

Pogled na kanjon iznad Lukomira
Kanjon Rakitnice

Selo Lukomir je formirano od strane stanovnika, seljana koji su ga oblikovali prilagođavajući se uslovima terena, vlastitim financijskim mogućnostima kao i surovim zimskim mjesecima.

Uslovljeno oblikom terena na kojem je formirano, objekti u selu su grupisani u četri cjeline postavljene na četri brežuljka. Cjeline su međusobno povezane seoskim stazama, uskim zemljanim putevima, a dvorišta kuća nisu ograđena.

Štale takođe nisu ograđene, te nepostojanje ograde i preplitanje prostora za život, držanje stoke i komunikaciju govori o načinu života u selu. U selu se pored kuća i štala nalazi i džamija, objekat koji je služio kao škola (gdje je nekad bilo do 50 učenika, a danas nijedan), groblje i nekropola sa stećcima na jugoistočnom dijelu sela. 

Vidikovac iznad sela

Jedinstveno je po svojim kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Zidovi su napravljeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća, od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

Kuće i štale

Do sela se stiže putem kroz Dugo polje koji se smatra jednim od najlepših planinskih puteva u BiH i predstavlja vrijedno iskustvo samo po sebi. Tokom zime nije moguće stići do sela autom, a putevi su često blokirani do kasnog proljeća, što nije ni čudo jer se nalazi na većim nadmorskim visinama.

Put kroz Dugo polje

Lukomir se često naziva i posljednjim pravim bosanskim selom u kojem se bez obzira na posjetioce može osjetiti duh prošlih vremena. Nema marketa, škole, ambulante ili prodavnice, zbog čega se možete osjećate kao izgubljeni u vremenu i neusklađeni sa modernošću. Žene i danas nose tradicionalne pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko vijekova. Tokom posjete možete se družiti s lokalcima i kupiti neku od rukotvorina.

Kako stići do Lukomira?

Selo Lukomir pripada Opštini Konjic, ali do njega se može doći kako iz pravca Konjica, s udaljenošću od oko 30 kilometara, tako i iz Sarajeva od kojeg ga dijeli 45 kilometara. Vožnja iz Sarajeva kroz Babin Do traje otprilike sat i po vremena. Put je uglavnom asfaltiran, osim oko 11 km makadamskog puta koji vas vodi kroz još više nadrealni pejzaž.

Ovdje možete pronaći još zanimljivog sadržaja:

Možda vam se svidja