Starnberger jezero, nadomak Minhena, krije priče starih vremena i nevjerovatnu prirodnu ljepotu. Otkrijte zašto ovo jezero privlači brojne posjetioce

Smješteno samo 25 kilometara od Minhena, Starnberško jezero nudi bezbroj mogućnosti za opuštanje. Bilo da volite plivanje, jedrenje ili jednostavno šetnju uz obalu. Za ljubitelje aktivnog odmora, tu su brojne biciklističke i pješačke staze, dok romantičari mogu uživati u zalascima sunca.

Jezero Starnberger

Starnberger jezero, poznato i kao “bavarsko more”, jedno je od najvećih i najdubljih jezera u Njemačkoj. S površinom od oko 56 kvadratnih kilometara i dubinom od 127 metara, jezero je izuzetno duboko i bogato raznolikim biljnim i životinjskim svijetom.

Starnberger jezero kroz vrijeme

Ovo jezero nastalo je prije oko 20 000 godina tokom posljednjeg ledenog doba, kada su se povlačili glečeri i formirali dolinu ispunjenu vodom. Jezero se prvobitno zvalo Würmsee, prema rijeci Würm. Tek u 19. vijeku dobija ime Starnberger, po gradiću koji se nalazi na njegovoj obali.

Starnberško jezero

Tokom 17. i 18. vijeka, Starnberško jezero postalo je popularno među bavarskom aristokratijom, naročito među članovima dinastije Vitelzbah. Kraljevi i plemstvo izgradili su raskošne vile i dvorce duž obale jezera, a među njima je i dvorac Berg, ljetna rezidencija kralja Ludviga II.

Jezero je 1962. godine službeno preimenovano u Starnberger See kada se izgradnjom željezničke pruge između Minhena i Starnberga dodatno povećao broj posjetilaca. Ovaj predio postao je omiljena destinacija za građane Minhena, koji su ga rado posjećivali zbog njegove prirodne ljepote i blizine grada.

Bavarsko more

Danas, Starnberško jezero je omiljeno mjesto za rekreaciju, ali njegova istorijska važnost i dalje ostaje dio njegovog šarma. Od dvoraca i parkova do legendi o misterioznoj smrti kralja Ludviga II, Starnberško jezero je mjesto gdje se priroda i istorija skladno prepliću.

Kako stići do jezera?

Do Starnberškog jezera iz Minhena možete lako stići javnim prevozom ili autom.

Najjednostavniji način je S-Bahn linijom S6 koja vozi direktno iz Minhena do grada Starnberg, koji se nalazi na obali jezera. Voz kreće sa stanica kao što su München Hauptbahnhof (glavna stanica) i Marienplatz, a putovanje traje oko 30-40 minuta.

>Putovanje na budžetu: Najbolji savjeti za jeftino putovanje

Vožnja brodom po jezeru

Najbolji način za istraživanje jezera i njegove obale je vožnja brodom. U ponudi su i velike kružne ture u trajanju od 3 sata. U zavisnosti od karte, putnici se mogu više puta iskrcati i ponovo ukrcati.

Bavarsko more

Više o vožnji brodom i turama koje su trenutno u ponudi možete saznati na Seenschifffahrt.de

Atraktivna mjesta i lokacije

Starnberg: U Starnbergu možete prošetati ulicom Maximillianstrasse gdje se nalaze razne prodavnice ili šetalištem uz jezero sa velikim brojem barova i restorana. Ovo je obično polazna tačka za vožnju brodom.

Starnberger jezero

Berg: Dvorac Berg bio je ljetna rezidencija kralja Ludviga II. Kratka šetnja kroz kraljevski park vodi vas do krsta u jezeru, gde se Ludvig II misteriozno udavio, i do memorijalne kapelice.

Possenhofen: U dvoracu Possenhofen odrasla je Elizabeta Austrijska. Nakon 30 minuta hoda stižete do drvenog trajekta koji vodi na ostrvo s ružama (Roseninsel) sa svojom malom vilom “Casino” i cvijetnjakom.

photo from Unsplash

Tutzing: Ovde možete posjetiti Guggerhof izgrađen u 16. vijeku i baroknu crkvu Svetog Josifa.

Bernried: Na obali jezera, u blizini stanice za brodove, nalazi se “Muzej fantazije”, koji sadrži svjetski poznatu kolekciju ekspresionističkih dijela, posebno iz umjetničkog udruženja “Brücke”.

Preporučujemo vam da rezervišete svoje ture putem GetYourGuide, a smeštaj na Booking.com za najbolja iskustva i popuste!

Možda vam se svidja